Kære banehjælpere
I har endnu en gang leveret et årsværk til klubben ved jeres frivillige arbejdsindsats på banen. Det er sammen med greenkeepernes store arbejde årsagen til, at vi, trods vores begrænsede midler, år efter år kan fremvise en stadig mere velplejet og velordnet golfbane.
I møder op uge efter uge og laver rutinemæssigt og ufortrødent jeres arbejde. I brokker jer ikke over at det regner for meget eller for lidt, så græsset er svært at klippe. I klager ikke over at buggien for 117. gang sætter ud, eller at flymoen, eller boldopsamleren ikke vil starte, eller at der ikke er mere benzin. Hvis I alligevel en enkelt gang mumler lidt om de forp….. maskiner, så er det med god ret.
I kommer også beredvilligt, når der indimellem skal rulles græs ud, bygges skure, fældes træer, repareres stier, graves i skrænter, fjernes terrasseværn, samles sten i bunkers og flyttes huller, og mange andre ting, som måske kan synes små, men som ofte er mere arbejdskrævende og mere betydningsfulde for helheden, end de lyder.
Kære banehjælpere, tak for jeres indsats. Den aftvinger ros og respekt, og den bliver ikke mindre vigtig i de kommende år med en stram økonomi i klubben.
Sjakbajsen
PS: Fristen for at melde fra til arbejdet i 2020 udløb lillejuleaften!
———————————————————
Brug af måtte er nu obligatorisk.
Da fairways for årstiden er usædvanlig bløde på grund af den megen regn, slås der nemt store og dybe tørv op, når bolden spilles direkte fra fairway. Disse tørv falder fra hinanden, gror ikke fast igen og har også svært ved at blive liggende til beskyttelse af såret.
Derfor har bestyrelsen efter anbefaling fra greenkeeper og baneformand besluttet, at det er obligatorisk at bruge måtte ved slag fra fairway med virkning fra lørdag d. 14. december og indtil videre.
Brug af måtte medfører, at handicaps ikke kan reguleres, men man kan udmærket i interne matcher aftale at deltagernes handicaps midlertidigt og internt reguleres efter de resultater, der opnås i disse matcher. Når der så igen spilles uden måtte, vender man tilbage til det officielle handicap, som man havde før måttetvangen.
Bestyrelsen 12.12.19
——————————————————–
Banebrydende anlægsarbejder
Efter at have lavet 3 nye greens på par 3 banen, en stopvold ved 4. green, et nyt 11. gult teested, en flytning af picnicpladsen på 11. hul og en udvidelse af 12. gult tee, så havde Jacob et par timer til overs inden han skal på ferie/afspadsering. Så kunne vi lige så godt lave lidt arbejde på 1.hul, nemlig en gen-nembrydning af skrænten foran gult tee, så væsentligt mere at fairway kommer til syne. Det vil især være en fordel for greenfeespillere, som jo ikke alle har en kone stående oppe på rød tee.
Den jord vi fik ud af det, skulle jo nødigt gå til spilde, så den er brugt til at udvide 1. gult tee i højre side, så udsynet til fairway bliver endnu en tak bedre. Samtidig er jorden brugt til at lave en mere glidende, klippe-venlig og ”naturlig” overgang mellem bagenden af 18. green og teestedsskrænten.
For at indikere, at 1. hul drejer til venstre og for at adskille 1. og 18. fairway deroppe i hjørnet, hvor de næsten løber sammen, lægger vi nu ude i semiroughen en fairwaybunker, som også vil sætte lidt kant og farve på det udflydende hjørne. Bunkeren er placeret således, at kun de langt – og skævtslående skal tage sig i agt. Desuden er bunkeren vinklet således, at slagretningen mod green er på langs af bunkeren, hvor den ikke har høje sider.
Med lidt held kan bunkeren også være i vejen for et mere eller mindre tilsigtet besøg på 1. fairway fra 18. tee.
Vinterdvale
De anlægsarbejder vi nu har lavet, skal ligge i råjord vinteren over for at sætte sig. I slutningen af marts, be-gyndelsen af april vil der blive finreguleret, pålagt vækstjord og sået eller lagt rullegræs.
Vi har ikke blå pæle nok til at indhegne arbejdsområderne, så når bolden ligger på bar jord, er den i areal under reparation, og må droppes fri uden straf.
Jacob går på velfortjent ferie og afspadsering fra og med fredag d. 29. november og dukker først op igen ude på banen midt i marts. Vores nye mand, Frank begynder d. 15. februar, og de første 14 dage arbejder han og Jacob med servicering og klargøring af maskinparken.
I Jacobs fravær bliver der af de frivillige banehjælpere flyttet huller ca. en gang om ugen, revet bunkers, når de trænger og flyttet teestedsmarkeringer, når der er vredet tilstrækkelig meget rundt på golfskoene. Ellers ligger banen brak.
Forbedring af greenvandingen
Som forudskikket forbedrer vi med hjælp fra vandingsfirmaet Agrometer vandingen på green 2, 6, 7 og 10 ved at omplacere de nuværende sprinklere og tilføje en ekstra, så vandingen bliver mere jævnt og præcist dækkende.
Arbejdet begynder mandag d. 2. dec. fra morgenstunden og varer i hvert fald tirsdag med. Mens arbejdet pågår vil der på de nævnte huller være en provisorisk ”green”, dvs. flaget/hullet er sat ude på fairway før greenen.
Om bolden skal spilles helt i hul, eller er givet indenfor en putterlængde fra hullet, må man/matchledelsen afklare inden runden. Scoret er ikke tællende til hcpregulering.
Reparation af stier
Stierne mellem hullerne er mange steder eroderet af de kraftige regnskyl vi har haft i eftersommeren og efteråret. De værste steder er nødtørftigt repareret med sten, for at bremse yderligere erodering fra nye skyl. Men det kan ikke betale sig at gøre mere før vinterens regn, sne og tøbrud er overstået.
Vi har været så heldige at få en donation, som gør det muligt at lave en ordentlig reparation med spær-ringer, stenmel og knust asfalt. Det er et større arbejde, som iværksættes tidligt forår, når bemandingen på banen er fuldtallig. Men vi får nok også brug for nogle frivillige hænder med tilhørende stærke arme.
Spil fra tee på fairway
Der har været lidt usikkerhed om, hvorvidt man må spille fra en tee på fairway her om vinteren. Det må man sådan set godt, også om sommeren, det bestemmer man selv. Men en runde spillet fra tee er selv-følgelig ikke tællende til hcp-regulering, og hvis man spiller i konkurrence, f.eks. i en KiK, spiller man, spiller alle selvfølgelig på den måde, som matchledelsen har bestemt, f.eks. med lejeforbedring eller fra måtte.
Spiller man fra tee eller fra måtte skåner man banen. Spiller man bolden som den ligger, eller med leje-forbedring er der nogen, der synes det er mere rigtig golf, selvom det er lidt hårdt ved banen, og selvom man kan diskutere, hvor ”rigtig” golfen i det hele taget er om vinteren.
Prøv engang at tage 3 køller under armen, 2 bolde i lommen og en måtte i hånden og gå en runde. Jeg vil vædde en stegt sild på, at man holder varmen, sparer en time og scorer mindst lige så godt, som når man trækker hele orglet med rundt gennem tykt og tyndt, og alligevel kun bruger 3-4 forskellige køller.
Baneformanden 20.11.19
———————————————————————————-
Arbejde på banen i vinter.
4. green
På de store mesterskabsbaner har man nu mange steder run off områder, så bolden løber langt væk fra green, hvis den bare lige kommer ud på kanten. Her i Ebeltoft har vi i mange år været med på noderne, vi har nemlig deciderede run off greens. Det har vi gjort noget ved med stopvoldene på 3.,10. og 12. green og det fungerer godt og får også disse greens til at se mere imødekommende og flade ud.
Vi fortsætter nu med 4. green i venstre side, hvor bolden triller af green og ned på stien eller helt over på 11, så snart man er lidt til venstre for midten af green. Terrænet mellem stien og green bliver hævet op til vandret og de yderste 3 m af selve green bliver også hævet til kun et svagt fald mod venstre.
I første omgang opbygger vi ”volden” i råjord og lader den sætte sig i vinter. Til foråret ruller vi græsset af green i venstre side, hæver området med vækstjord og ruller green tilbage igen. Samtidig bliver volden planeret med vækstjord og beklædt med rullegræs.
Arbejdsområdet er markeret med blå pæle med sort top (nogle af dem i hvert fald), så der er spilleforbud og frit drop ikke nærmere hullet.
11. gult teested
Når en fairway, der skråner mod højre rammes af et slicet drive fra et teested, der er placeret i venstre side af hullet, vil bolden uvilkårligt ende ude i højre rough. Det kan afhjælpes ved at spillerne lærer at sætte et kontrolleret draw på drivet, eller ved at flytte teestedet over i højre side af hullet og rette det mod venstre, så der drives ind i skråningen. Det sidste er det nemmeste. Det er gjort på 8. med det nye gule teested, som tages i brug til foråret.
Nu gør vi det samme ved 11. gult tee, som flyttes til højre over til picnicpladsen, som så flyttes op til skoven på den anden side af stien. Det er godt nok 9 skridt længere væk, og det er jo selvfølgelig træls, især hvis man glemte at få øllen med fra baggen i første omgang. Til gengæld er der læ for vestenvinden, et flot kig ned ad hullet og fin udsigt til efterfølgernes fumlerier på 10 green.
Det nuværende gule tee bevares som vintertee.
12. gult teested
Hvis vi har tid og kapacitet til det, vil vi udvide 12. gul tee i højre side for at få samme effekt som på 11., så vidt det er muligt.
(Hvis nu nogle damer måtte føle sig forfordelt, så vil jeg lige erindre om, at de røde teesteder på hul 11, 12 og 13 allerede ligger i den rigtige side af hullet, og ydermere er blevet udvidet og rettet ind mod midten af fairway).
Greenvanding
Lige nu er det ikke til at forstå at flere af vore greens var ved at forsvinde i tørken sidste år. De har stadig tørre pletter med dårlig græsvækst. Tørken viste at vandingen på nogle greens ikke er dækkende; sprink-lerne skal overlappe hinanden og det gør de ikke, dels fordi der for få sprinklere, dels fordi de er placeret uhensigtsmæssigt.
Vi effektiviserer nu vandingen på green 2,6,7 og 10 ved at sætte en ekstra sprinkler og flytte de nuværende.
Arbejdet bliver udført af vandingsfirmaet Agrometer i denne måned. Det vil betyde, at de nævnte greens er ude af spil i 2 dage. Der vil blive lavet provisoriske ”greens”, og datoerne for arbejdet vil blive meldt ud, når vi kender dem.
Green 16 trænger også, men den kommende cykelsti langs Boeslumvej vil sandsynligvis kræve en omlægning/flytning af greenen og i den forbindelse vil vandingen selvfølgelig blive lavet korrekt.
Baneformanden 13.11.19.
a
Vinterbane fra og med fredag d. 1. november 2019
Banen er, efter den megen regn, våd og blød og derfor sårbar, og sårene læges ikke nu, hvor græsvæksten er ophørt. Det er især hårdt ved teestederne, når de bliver ”brat af slaget rammet”. Vi går derfor over til Vinterbane fra og med fredag d. 1. november.
Vinterbane betyder, at der spilles som om sommeren, med følgende modifikationer:
Banelukning
Banen kan lukkes i rimfrost, snevejr og kraftigt tøvejr. Det vil ikke altid være praktisk muligt at annoncere en lukning i forvejen, men lukningen vil nok være selvindlysende. En god indikator er, at hunden må ud at tisse alene.
Teesteder
Den gule bane spilles fra de blå teesteder på hullerne: 1-5-10-12-13-14-15-17 og 18. Fra måtter på hullerne: 3-7-16. Fra det gamle teested på hul 2 og fra det normale gule på hul 8. Og fra provisorisk teested foran de normale på hullerne: 4-6-9-11.
Den røde bane spilles fra de sædvanlige teesteder, undtagen hul 9 fra provisorisk teested foran og hul 15 fra måtte.
Fairways
Bolden spilles som den ligger (men tørv lægges tilbage), eller bolden må på fairway løftes, renses og placeres indenfor en scorekortbredde, men ikke nærmere hullet. Måtte måtte meget gerne bruges, men så er runden ikke tællende til hcp-regulering. Men det kan vel også være lige meget med de scores, der kan præsteres, når man er iført polarudstyr.
Bunkers og rough
Spilles som om sommeren (men bunker rives)
Greens
Spilles som om sommeren (men nedslagsmærker oprettes)
Course rating, handicapindex, scorekort og handicapregulering
Vinterbanen har Course Rating og Slope, konverteringstabel er ophængt i klubhuset. Handicapindex er uændret. Scorekort er tilpasset vinterbanen og udskrives normalt. Handicaps reguleres på normal vis, dog tæller en runde ikke, hvis der er brugt måtte.
Trolley og buggy
Trolley må bruges, men det henstilles, at man bruger bærebag. (7 køller er alt nok)
Buggies må kun bruges efter tilladelse fra Bestyrelsen; gælder også gæstespillere.
Baneformanden 30.10.2019
———————————-
Boldopsamling
Boldopsamleren kan ikke længere trække op ad de våde skråninger på træningsbanen, så den service ophører nu og genoptages først til foråret.
Men, der vil stadig være masser af bolde på træningsbanen, bare ikke i kasserne, men ude på marken.
Man tager en spand i hånden, vandrer 100 m ud og bøjer sig ned 25 gange, så har man en spand med bolde, er varmet op og klar til at træne. Hvis man er meget bæredygtig, tager man to spande.
Tilmed har man gjort noget for klimaet, da boldmaskinen så ikke dieseloser 1 time om dagen i 5 måneder. Det kompenserer for 4 minutters CO2 udledning fra et polsk skibsværft.
Når man så går derude med bøjet ryg, vil man bemærke, at vi graver i skrænten i højre side. Det går ud på at fase skrænten af, så den kan klippes. Boldene vil så trille ned på feltet, eller de kan i hvert fald samles op med boldmaskinen. Det vil se pænt grønt ud, og være til glæde for boldop-samlerne; hverken mænd eller maskine bliver jo yngre!
Baneformanden 28.10.2019
———————————
Banen er pt. normal, bortset fra at den er grøn overalt.
Vi er ved at forberede vinterteesteder, bl.a. lige foran de gule teesteder på hul 4, 6, og 11. Hvis det helt utænkelige skulle ske, at ens drive ender sit -alt for korte- liv på et sådant vintertee, er bolden på areal under reparation med spilleforbud.
Det samme gælder, hvis bolden ligger på et af de partier af 1. og 8. fairway, hvor vi har udfyldt lunker med propperne fra greens.
Baneformanden
———————————-
Svampeangreb i greens og teesteder
Nogle af vores greens, forgreens og teesteder er desværre angrebet af svamp. Svampen kaldes dollarspot eller møntplet, fordi den viser sig som runde pletter på størrelse med en sølvdollar. En stakket trøst er, at mange andre golfbaner også er angrebne.
Svampeangrebene kommer især på de tætklippede områder, som er mest sårbare på grund af den lave klippehøjde, den hyppige klipning og megen spillertrafik. Hvis der også er filt (dødt organisk materiale) i vækstlaget er dette med til at gøre områderne ekstra sårbare.
Svampesporerne findes altid, men udvikler sig til sygdom i græsset under gunstige vilkår, som er høj fugtighed, længerevarende dug og varme. Netop de vejrforhold, som vi har haft i den seneste tid, hvor man har kunnet se pletterne opstå fra den ene dag til den anden.
Sporerne spredes gennem luften, med maskinerne og golfskoene, så når først et sted er angrebet, spredes sygdommen hurtigt.
Det er ikke muligt at opdage sygdommen før den er brudt ud, og så kan den ikke bekæmpes eller begrænses med lovlige svampemidler.
Dollarspot er en aggressiv snylter, som også har for vane at slå sin vært, græsplanten ihjel. De angrebne områder skal derfor repareres ved eftersåning, og vækstlaget skal forbedres ved prik-ning, optagning af propper og dressning. Denne behandling skulle greens under alle omstændig-heder have haft her i efteråret, men det er selvfølgelig bittert at blive ramt lige nu, hvor banen skulle stå flot til klubmesterskaber og Pro Am.
Det bedste vi kan gøre i den nuværende situation, er at undgå at stresse græsset, hvilket betyder, at vi desværre ikke kan lave den optimale pleje af de udsatte områder, som vi ellers vil have gjort netop nu.
For ikke at sprede smitten mere end højst nødvendigt, vil vi opfordre til, at man vasker sine golf-sko, inden man begiver sig ud på andre baner.
Greenkeeper og baneformand
Rende og hoppe
Vi har nu sået græs i vandledningsrenden over 6. huls fairway, og som bekendt skal sådant et såbed have fred et stykke tid.
Derfor er der sat en lille spærring op i form af et blåt tov, som også indikerer, at det såede område er ground under repair med spilleforbud.
To steder er der en gennemgang i spærringen, som skal benyttes til passage af det såede areal.
Men der er selvfølgelig nogle alternativer til benyttelse af gennemgangene:
- Hvis man bruger bærebag, kan man forsøge at hoppe over spærring og såbed, men vi har sat spærringen i en såpas højde, at overspringshandlingen kræver et vist niveau af atletiske evner, som den typiske golfspiller mangler.
- Man kan nedlægge spærringen ved at mase sin vogn igennem. Det er lidt besværligt for de første, der prøver, men for de efterfølgende går det nemmere, så det kræver altså nogle foregangsmænd.
- Man kan løfte sin vogn op over spærringen og bære den over det såede. Men vi har testet tids-og energiforbruget ved denne manøvre, og det viser sig, at det er både hurtigere og mindre belastende at gå de gennemsnitlig 15 m hen til en af gennemgangene.
Selve spærringen, bestående af tov og holdere, er at betragte som en ikke-flytbar forhindring.
Baneformanden