Til orientering:

På baggrund af flere forespørgsler på, hvorfor vores greens stadig har pletter efter sneskimmel, vil jeg hermed prøve at give en forklaring.

Foråret er kommet sent i år. Vi er omkring 14 dage bagud med foråret i forhold til andre år. Den manglende varme har bevirket, at de bare pletter efter vinterens sneskimmel ikke er groet sammen endnu.

Vi har taget propper op og eftersået, men når der ikke er nogen varme i jorden, kan græsset naturligvis ikke gro. Den 14. maj kl. 8.30 målte jeg for eksempel jordtemperaturen på greens til kun 8 grader. Græs begynder at gro ved ca. 6-7 grader.

Der har været røster fremme om, at vi ikke vil vande greens for at spare penge. Fakta er imidlertid, at det ikke er hensigtsmæssigt at pøse store mængder vand på greens, når det er varme, vi ønsker og vandet vi vander med kun er ca. 7 grader. Så længe der ikke er højere vækst bruger græsset heller ikke så meget vand.

Hvorfor har nogle baner sneskimmel og andre næsten intet?

• Der er desværre ikke noget entydigt svar, men mange faktorer der spiller ind:

• Sneskimmel angriber meget gerne enårigt rapgræs frem for rødsvingel, og da vores greens har en meget høj andel af enårig rapgræs, over 50%, vil de naturligt være meget udsat.

• Jeg har tidligere fremlagt en plejeplan for vores greens (var ophængt sidst år i klubhuset), og den følger vi i den udstrækning, vi har mulighed for det. Bl.a. med eftersåning 2 gange om året, ofte prikling, så vi får en tør spilleflade samt vanding efter behov. Det presser den etårigt rapgræs og fremmer rødsvingel.

• En anden grund kan være, at nyere baner ikke har opbygget så stor en andel af etårig rapgræs, som de ældre baner har, som Ebeltoft jo er. Jeg syntes, at der i år har været en tendens til, at det er de gamle baner, der har været hårdest ramt.

Flemming Thorup

Chefgreenkeeper